5 möten om kreativitet

Under hösten 2011 fick jag ta del av berättelser ur några kreativa personers liv, som inspirerade mig starkt och fick mig att känna mig rik på energi, lust och iver att skapa. Det var generösa möten där berättaren visade sin utkikspost, en annan vinkel än min, att se på skapandeprocessen och kreativitet.

Det första mötet skedde i augusti. En av mina kursdeltagare hörde av sig och undrade om jag hade lust att följa med henne och en grupp på ett unikt besök hemma hos en konstnär. Gruppen hade studerat och provat på en av konstnärens tekniker: pappersklipp. Nu skulle man avsluta med en utflykt hem till denna mångsidiga människa, som arbetade med textil konst och fantastiska bilder med pappersklipp. Under vårt besök, som innefattade både lunch hemma i villan och en titt i närliggande kyrka med takmålningar av en medeltida konstnär, berättade denna konstnär generöst om sig och sitt innehållsrika liv. T.ex. hur en uppväxt i Afrika och Asien gett henne värdefull kunskap och påverkat hennes skapande.
Under dagen fick vi höra om hur bilderna blev till och fick glimtar av den rika materialkännedom och kunskap hon besatt. Efter eftermiddagskaffe ute i solen klev vi in i ateljén, ett ljust litet hus i trädgården. Där satt vi sen alla och fick se många konstverk, färdiga  och på väg till en utställning i Japan. Vilket härligt tillfälle att få studera dessa på nära håll och höra konstnären berätta om var och ett… Att arbeta med pappersklipp kan låta enkelt, men när jag fick möjlighet att studera dessa kosntverk på nära håll vad gäller teknik, form, komposition och färgval, insåg jag att både säker hantverksskicklighet, stor konstnärlighet och en rik fantasi ligger bakom dem! En speciell sorts papper användes för pappersklippen, som sedan målades med en utvald sorts gouache och slutligen limmades upp på ett styvare ark vitt papper. Inspirationen hämtades ur sagor, myter och arketyper. Resultatet är bemålade silhuetter i milda färger, ofta symmetriska, i folkloristiska och fantasifulla motiv.
”Hjärtat och handen skapar i tysthet” är en titel på ett av konstnärens verk, och var på något sätt essensen för mig vad gäller detta fantastiska möte. Efter besöket var vi hänförda och fulla av beundran, och tacksamma för hur generöst mottagna och behandlade vi blev. Det verkade som om denna konstnär verkligen levde för sitt skapande, och arbetade skickligt och tålmodigt med sina tekniker för att på detta konsekventa sätt skapa sina fantastiska bilder.

Det andra mötet skedde då jag och en kompis åkte hem till en konstnär som hade skyltat med ”Öppen ateljé”. Vi visste att vi skulle mötas av stora färgstarka, nonfigurativa målningar, men inte att vi skulle bjudas in till ett så inspirerande samtal… Konstnären visade oss runt och berättade om sin kreativa process och om den teknik som användes då tavlorna fick sin form. Silkepapper och högblank lack var inblandade i processen, och resultatet blev ett transparent och lysande intryck, som vi bägge blev mycket förtjusta i.
Men det var drivkraften hos denna konstnär som fångade oss! Konstnären hade nämligen satt i system att ständigt utmana sig själv och sitt konstnärskap för att nå nya mål i livet. Allt från att ta sig till andra sidan jordklotet, till att medverka på en utställning ”In the Big Apple”. Vi förstod glädjen i att lyckas, men också tomheten när målet var nått… Modet att kasta sig ut i det ”omöjliga” och leta nya mål – DET fascinerade mig allra mest och utmanade mina egna gränser för vad som är möjligt. Och denna okuvliga tro på att det verkligen sker… Det smittade, och det började ”krusa sig” och gro hos mig själv!

FramåtMitt under hösten fick jag möjlighet att gå på en föreläsning med en känd personlighet. Kul tillfälle tänkte jag, men inget mer än så förväntade jag mig.
Så fel jag hade! Här var det full fart från första sekund, att en real entertainer stod på scen – det var tydligt!
Här drogs vi med på en resa genom 20 år av denna kreatörs otroliga liv, där det mesta hänt på grund av en fantastisk och stark förmåga att lösa problem. Hon golvade oss med sin självklara och beslutsamma övertygelse om att man själv kan skapa sin försörjning. Men det handlade också om vikten av att vara rätt man på rätt plats. Om att hitta hem – där man kan skapa och vara, utan att ha ont i magen… För att göra det och lyckas behöver man ofta gå utanför ramarna och våga tänka nytt. Ytterligare en tanke att ta med var ”Inget är fel – våga satsa på det du själv tycker”.
Att möta en så stark personlighet med fokus var en härlig kick framåt!

Det fjärde mötet var mötet med en fantastiskt duktig pedagog, men också konstnär och inspirerande person – allt i ett! Det var läraren på silversmideskursen jag deltog i november, en kurs jag valt att gå på för att fräscha upp mina kunskaper och för att äntligen våga lära mig att löda. Det var med vånda men beslutsamhet jag gick dit. Men med lätthet och tydlighet instruerades jag och lockades till kreativa experiment – för allt gick att lösa i denna smedja. Och inte var det svårt heller.
Jag var lyrisk över förmågan hos denna pedagog, som så lätt fick mig att känna att det inte var svårt alls, att jag kunde och att det var sprudlande kul. Så härligt!

Bara några dagar senare var jag och en kompis på vernissage och konstnärsmöte på ett av stans gallerier. Den här konstnären var vi nyfikna på, för hennes konst var så annorlunda och rolig. Vi satt på första parkett och kunde insupa berättelsen om hur skapandeprocessen såg ut för henne. Och hur hon kommit till den plats hon var på idag. Idag var hon småbarnsmamma och hade börjat fascinera sig för barns skapande, vilket hon också uppmuntrade genom att ha sin ateljé öppen för ett dagis. Men ung och outbildad kom hon till New York för konststudier, vilka alla ratades av olika anledningar. Med en okuvlig tro på att hon kunde måla, och precis så som hon själv ville, lyckades hon till slut!

Alla dessa möten har ett budskap gemensamt – att det verkligen händer något, när man tror på sina drömmar och sin egen kreativitet!

/Eva

Bild: ”Framåt” av Eva Lundberg