En gräskrona till midsommar

Några dagar före midsommar förra året gick jag på en dagskurs i konsten att göra gräskronor. Inget jag direkt hade tänkt på att göra, förrän en inbjudan ramlade in i min mejlbox från Katrinebergs Pil & Korg, med några lockande rader:

GräskronaFörgängliga och spröda,
vilt rufsiga eller finstämda,
sirliga eller kompakt yviga.
Ja, så kan dina gräskronor bli.

Vackra att smycka med till midsommarfesten
eller vilken sommarfest som helst…
på verandan, balkongen, i stugan…

Och sen till hösten och vintern
skira minnen av härliga sommardagar.

Vem kunde motstå detta?

Till kursen uppmanades vi att ta med ett stort fång vackert gräs, gärna olika sorter – både strån och vippor.
Gärna också smörblommor, gräslöksblommor, vackra remsor av tyg eller band att ”pynta” med.
Och så behövdes sax, några klädnypor att tillfälligt under flätningen fixera gräset med, ståltråd för att fästa den sista gräsknippan med, avbitare och tråd eller band för upphängning.

Gräset skulle plockas ett par dagar före och ligga och slaka sig inlindat i tidningspapper på skuggigt ställe. Det här skapade lite funderingar – varför skulle det göra det?

GräskronorEtt tiotal personer hade anmält sig till kursen och anlände med stora fång gräs av alla möjliga slag. Korta, långa, gröna och röda. Fler än vad jag trodde fanns! En del hade t.o.m. stannat vid vägkanten på väg till kursen för att de fått syn på ett så snyggt gräs…
Efter instruktioner satte vi igång. Knippe efter knippe bands runt pilkransarna. Den sista knippan fixerade föregående. Och nu fick min fråga svar på varför gräset bör vara slakat före bindning: Man arbetar sig framåt runt kransen man binder på, genom att man tar en liten knippa gräs i taget och viker runt kransen, och fixerar tillfälligt med hjälp av tummen. Det hördes många klaganden om värk och kramp i händer!

Men resultatet var härligt – en eller två gräskronor per person kunde vi hänga upp i lokalen för allmän beundran innan vi skildes. En del dekorerade med gräslöksblommor och smörblommor. Här ovanför till höger kan du se ett par av dem.

Ett par tips: Använd mycket gräs, då det torkar ihop och blir tunt ganska snabbt. Många sorters gräs går att använda, liksom björnmossa, rönnbärskvistar, gräslök i blom m.m.
Det är att föredra att använda en träkrans framför en krans av metall, då det glider på metallen.
Dekorationer som band, blommar m.m. kan stickas på i efterhand.

Efter vinternVäl hemma hängde jag upp mina kronor tillsammans, den ena lite ovanför den andra med hjälp av breda färgade tygband, under kronan av ett litet träd. Under sommaren svajade den och prasslade skönt i vinden. Till hösten fick den hänga kvar och påminna om ljuvlig midsommartid. Vintern tog äntligen slut, och så var det dags för midsommarfirande igen! Och kvar hängde nu bara ett par ganska slitna ringar med gräsrester…

På midsommaraftons förmiddag gick jag ut i skogskanten av tomten och samlade gräs. Så långt jag kunde hitta och med många fina vippor. Tyvärr var tiden knapp och därför fick jag binda, fast gräset inte var slakat. Motsträvigt lät det sig ändå bockas runt den rensade pilkransen. Tummarna värkte… Men fint blev det – helt naturligt!

/Eva