För många goda idéer?Ibland är problemet att du har alltför få idéer. Det står helt still, när du som bäst behöver dem! Under andra mer gynnsamma tider kan problemet vara det motsatta: idéerna ploppar upp, det ena ger den andra, kreativitetens hjul snurrar snabbt, snabbt.
Till sist blir det nästan för mycket av det goda. Ivern brinner i sinnet, men tiden tuggar på – den räcker inte alls till. Du hinner inte förverkliga allt det du vill. Vissa saker får du inte ur händerna. Frustrationen växer.
Vad gör du då? Så här gör jag:

Många goda idéerSkriv upp dina goda idéer!
Skriv upp dina goda idéer på lappar eller samla dem i en anteckningsbok. Låt dem ligga till sig och mogna. När tiden finns, ta fram dina goda idéer och smaka av dem på nytt!

Sortera!
Är idéerna många kan du se över dem. Tänk efter om några av dem berör varandra, ingår i samma projekt eller har samma mål. Ta fram plastmappar och lägg in dem som hör samman i samma mapp.

Prioritera!
När du känner att du vill ta tag i dem, ta fram mappen och bred ut dina papper. Sortera och prioritera. Gör en att-göra-lista som innehåller alla dina idéer i mappen och lägg den överst i mappen. För varje punkt på listan, tänk till varför du ska göra just det här, vad du behöver för att genomföra det, hur du ska genomföra det och vad du tänker göra sen. Anteckna gärna och följ din plan!

Stryk i almanackan!
Ta dina idéer på alvar och avsätt tid regelbundet för att förverkliga dina idéer.

Sätt igång, slutför och ge dig beröm!
Sätt sen igång med den punkt på att-göra-listan som du har prioriterat.
Se till att slutföra den och ge sen dig själv en paus och en uppmuntrande tanke. ”Bravo!”

Ett steg i taget tar dig säkert framåt i den takt du hinner. Till slut upptäcker du att hela din älskade att-göra-lista är avbockad, att du hunnit en bra bit på väg mot målet i stället för att idéerna fått dig att brinna upp av iver i starten!

/Eva

Foto: Eva Lundberg