Kavla i lera

Kavlad keramik på plats!En vinterkväll i mitten av 90-talet fick barnens dagmamma med mig på en kurs i keramik på bekvämt promenadavstånd. Äntligen fanns möjligheten att göra allt det fina i keramik som jag sett och tänkt ”det kan man göra själv” under flera år…

Snabbt insåg jag att det mesta var drejat. Och dreja var svårt! Och jag som så gärna ville göra det där jag drömt om… Hur skulle jag lösa det här?

Dagmamman var lika usel som jag på att dreja, men van som hon var att finna lösningar i vardagen visade hon mig ett alternativ. Det var fantastiskt vad mycket man kunde göra bara med hjälp av en stor klump lera, en brödkavel och formar. Vi kavlade, tummade och experimenterade med olika bunkar och fat som formar, ihoptejpade i flera våningar för att åstadkomma den rätta formen.

Fågelmatare kavlad keramikMed lust, tålamod och visioner kom vi långt! Blomkrukor, skålar, vaser, ljusfat och ljuslyktor tillverkades. Snart fanns inte mer plats för prylar inomhus. Då blev det fågelbad, fågelmatare, dekorationer för blompinnar, små statyer och annat för trädgården.

Efter flera års kursande med kavlande och tummande vågade jag prova att dreja igen – och det gick! Det var hos Annika på Lerblomster som vi vägleddes och experimenterade med lera under alla dessa år, och det kan du också göra! Se mer på http://www.lerblomster.se/

/Eva

Foto: Eva Lundberg