Pysselgruppens collage på canvasduk

Så var det dags för pysselgruppens sammankomst igen! Den här gången hade Rosa sett fantasifulla tavlor som en konstnär hade skapat, genom att på färdigspänd canvasduk klistra urklipp ur tidningar, och sen måla med akryl så att det inklistrade blev en del av den målade bilden. Ingen tvekan alls – det här var en hur kul idé som helst!

collage & akrylJag fastnade för en bild av en insekt i närbild. I bakgrunden fanns en grön färg som jag ville föra över till canvasduken, en sån där metallisk stickig grön färg. Efter lite petigt klippande och klistrande satt insekten på plats på canvasduken och jag kunde börja måla. Lite matnyttig frukt och exotiska blommor fick också vara med i bild. Resultatet ser du här.

Som vanligt var det minst lika kul att betrakta vad Rosa och Lotta hade gjort, som att skapa själv! Våra tavlor var helt olika!
Rosa lät ganska mycket av den vita duken vara kvar och infogade fler inklistrade delar. Ett renare och mer grafiskt intryck. Lotta gjorde en mindre tavla som innehöll en inklistrad del av ett konstverk, och byggde sen vidare på det runtomkring. Läckert!

Det påminde mig om en övning vi hade på Lärarhögskolan i kursen Bild. Alla deltagare fick varsin urklippt del av ett känt konstverk – men bara en detalj. Den klistrades upp på ett papper och sen målade vi vidare runt detaljen så att hela ytan av pappret var täckt, med gouache. Till slut fick vi se originalen och jämföra innehållet – en intressant övning!

/Eva

Tavla av Eva Lundberg, collage och akryl